Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος οικ.14676/253 του Υπουργείου Εργασίας η οποία δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην υποβολή υπευθύνων δηλώσεων εργοδοτών και εργαζομένων για την αναστολή συμβάσεων και την επακόλουθη αποζημίωση των 800 ευρώ καθώς και της μείωσης ενοικίων
Βασικά σημεία της εγκυκλίου είναι τα ακόλουθα:
1. Οριστικοποιείται ότι για τις πληττόμενες επιχειρήσεις η ημερομηνία έναρξης αναστολής είναι η ημερομηνία που ο εργοδότης υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
2. Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ακυρώσει την αναστολή με διορθωτική δήλωση σε συγκεκριμένες προθεσμίες.
3. Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ανακαλέσει παροδικά την αναστολή σύμβασης, αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η αναστολή θα συνεχίσει μετά την περίοδο ανάκλησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι 45 ημέρες.
4. Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει κύριου ΚΑΔ υποκαταστήματος. Μέχρι τώρα τα υποκαταστήματα αυτά αδυνατούσαν να δηλώσουν το πραγματικό γεγονός της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, αν ο κύριος ΚΑΔ της έδρας της επιχείρησης δεν είχε αναστολή λειτουργίας. Προβλέπεται μάλιστα και διόρθωση των αρχικών υπευθύνων δηλώσεων αναστολής αν έχουν υποβληθεί ώστε οι εργαζόμενοι των υποκαταστημάτων να ενταχθούν στο καθεστώς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής και η επιχείρηση να μπορέσει να έχει έκπτωση ενοικίου για τον μήνα Μάρτιο για τα κλειστά υποκαταστήματα.
Ας δούμε τα παραπάνω σημεία αναλυτικά
Η απόφαση να θεωρείται ως ημερομηνία αναστολής η ημέρα υποβολής της δήλωσης, είναι εξόχως προβληματική. Καταρχήν είναι παράλογο να υπάρχει απόφαση για αναστολή συμβάσεων από 21/3 και το σύστημα υποβολής των δηλώσεων αναστολής να ανοίγει στις 24/3, παραμονή αργίας και μάλιστα αργά το βράδυ.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν για την δυνατότητα θέσης των εργαζόμενων σε αναστολή ήδη από τις 20/3 και σε πολλές περιπτώσεις η απόφαση για αναστολή πάρθηκε άμεσα. Άλλωστε ήδη πριν δοθεί η δυνατότητα για την αναστολή σύμβασης, πολλοί εργαζόμενοι είχαν σταματήσει να εργάζονται, είτε γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί συνοικούν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί είχαν τα παραμικρά συμπτώματα κρυολογήματος χωρίς να χορηγείται αναρρωτική άδεια.
Την ίδια στιγμή η αρχική προθεσμία για την δήλωση των επιχειρήσεων που έκλεισαν ορίστηκε στις 31/3, ενώ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται στις 20/4, με προφανές αποτέλεσμα τα λογιστικά γραφεία να δώσουν προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που έκλεισαν, αν και αυτές είχαν κλειδώσει την προγενέστερη ημερομηνία θέσης σε αναστολή, και να αφήσουν για αργότερα τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όταν άρχισε να γίνεται γνωστή η πρόθεση του υπουργείου εργασίας να ορίσει ως έναρξη αναστολής την ημερομηνία της δήλωσης, το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν να γίνονται οι δηλώσεις μαζικά και βιαστικά. Η τωρινή απόφαση λύνει πολλά από τα προβλήματα που προέκυψαν από αυτή την βιασύνη.
Δεν είναι ώρα για κριτική. Άλλωστε τα στελέχη του υπουργείου εργασίας έχουν εργαστεί ακατάπαυστα σε δύσκολες συνθήκες. Έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λέγονται. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι στην εγκύκλιο αναφέρεται μια τεράστια ανακρίβεια, συγκεκριμένα ότι: «Το πραγματικό γεγονός της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενων επέρχεται με την καταχώρισή του στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, όπως άλλωστε συμβαίνει για παράδειγμα… στην καταγγελία σύμβασης εργασίας».
Η καταγγελία σύμβασης εργασίας όμως δηλώνεται στο ΕΡΓΑΝΗ μέσα σε προθεσμία 4 ημερών μετά την πραγματοποίηση της καταγγελίας. Μάλιστα η καταγγελία δεν μπορεί να δηλωθεί πριν αυτή συμβεί, ακόμα και αν πρόκειται για ειλημμένη και γνωστοποιημένη απόφαση.
Ευτυχώς τα λάθη που δημιούργησε η βιασύνη της υποβολής δηλώσεων για την κατοχύρωση της όσο το δυνατόν νωρίτερης ημερομηνίας αναστολής, μπορούν βάσει της εγκυκλίου αυτής να διορθωθούν.
Συγκεκριμένα στις ημερομηνίες 11 με 13 Απριλίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις και οι επιχειρήσεις που έκλεισαν και οι πληττόμενες ενώ την περίοδο 21 με 23 Απριλίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις μόνο οι πληττόμενες.
Με την ορθή επανάληψη, δίνεται στις επιχειρήσεις-εργοδότες η δυνατότητα, ενδεικτικά, να προβούν στις κάτωθι ενέργειες:
α. διόρθωση στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης,
β. ανάκληση εκ παραδρομής δήλωσης εργαζόμενου/ων σε αναστολή της/των σύμβασης/εων εργασίας.
γ. προσθήκη επιπλέον εργαζομένου/ων σε αναστολή της/των σύμβασης/εων εργασίας.
δ. προσθήκη στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου.
ε. διόρθωση στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου.
στ. διόρθωση ή αλλαγή κατηγορίας υπαγωγής από ΚΑΔ πληττόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας που ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής.
Οπότε κατά τις ημερομηνίες αυτές θα μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να δηλώσουν τα μισθώματα στα οποία δικαιούνται την έκπτωση 40% στο ενοίκιο του Απριλιου βάσει της σημερινής τροπολογίας.
Στις ημερομηνίες αυτές αλλά και στην περίοδο 1 με 3 Μαΐου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στις αιτήσεις τους και οι εργαζόμενοι, π.χ. να αλλάξουν IBAN ή να δηλώσουν τον σωστό εργοδότη αν έχουν μπει σε αναστολή από δύο κ.λπ.
Αναφορικά με την δυνατότητα ανάκλησης της αναστολής, παραθέτω αυτολεξεί τις διατάξεις της εγκυκλίου.
Επιτρέπεται η ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες στις εξής περιπτώσεις:
α. Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων από δημόσια αρχή για κάλυψη εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις – εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτών.
β. Στις λοιπές περιπτώσεις που ισχύουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ήτοι των εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών, επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να ανακαλούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή και αντίστοιχα ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις – εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτών.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που θα κάνουν χρήση των ανωτέρω υπό α και β στοιχείων του παρόντος ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, υποχρεούνται να δηλώσουν και να αιτιολογήσουν την ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα της ανάκλησης, σε ειδικό έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.
Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 11/4, ημερομηνία έναρξης των διορθωτικών δηλώσεων, το σύστημα θα έχει διορθώσει λάθη και παραλείψεις εξ αιτίας των οποίων πολλοί εργαζόμενοι χάνουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού. Προσωπικά έχω ενημερώσει για τα προβλήματα που έχω διαπιστώσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση αλλά απάντηση δεν έχω πάρει καμία, ούτε γνωρίζω κανέναν να έχει πάρει απάντηση στα προβλήματα που έχει θέσει υπόψιν της υπηρεσίας.
Το πιο συχνό πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί είναι στις περιπτώσεις που έχει υπάρξει μεταφορά εργαζομένων από έναν εργοδότη σε έναν άλλον. Είναι μια διαδικασία όπου ο νέος εργοδότης δεν προσλαμβάνει το προσωπικό και ο εργαζόμενος δεν διακόπτει την εργασιακή σχέση που είχε με τον προηγούμενο, αλλά μεταφέρονται αυτούσιες οι εργασιακές συμβάσεις από τον παλιό εργοδότη στον νέο διατηρώντας ο εργαζόμενος τα δικαιώματα που είχε θεμελιώσει.
Στις περιπτώσεις αυτές , πάντα το σύστημα θεωρεί ότι ο εργαζόμενος εξακολουθεί να εργάζεται και στον παλιό εργοδότη και δεν τον αφήνει να κάνει αποδοχή της αναστολής σύμβασης. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που το σύστημα δεν βλέπει καθόλου τον νέο εργοδότη.
Υπάρχουν και άλλα προβλήματα πιο σπάνια όπως π.χ. μια περίπτωση όπου έγινε μια αρχική πρόσληψη σε μια ημερομηνία, αλλά πριν την ημερομηνία έναρξης απασχόλησης, εστάλη νέα αναγγελία πρόσληψης γιατί τελικά αποφασίστηκε η πρόσληψη να γίνει νωρίτερα. Έγινε λύση της πρώτης πρόσληψης καθώς η ημερομηνία αυτή δεν ίσχυσε ποτέ, είχε γίνει νέα πρόσληψη με προγενέστερη ημέρα έναρξης εργασίας, με αποτέλεσμα όμως το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ να θεωρεί τη σύμβαση λυθείσα , αν και ο εργαζόμενος είναι καθόλα ενεργός και τα ένσημα πληρώνονται κανονικότατα.