04.03.20
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΓΟΡΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Αγαπητοί συνεργάτες,

δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 29/09 η ΠΟΛ. 1150/2017 η οποία διευκρινίζει λεπτομερώς τι ισχύει και πώς εφαρμόζεται η διάταξη.

Τα σπουδαιότερα σημεία είναι τα εξής:

1. Δεν εντάσσονται μέσα στη διάταξη τα desktop, servers κλπ, παρά μόνο οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, τα τάμπλετς, τα λαπτοπ και οι κονσόλες παιχνιδιών. Σε είδη για τα οποία δεν είναι ξεκάθαρο αν εντάσσονται ή όχι στις ανωτέρω κατηγορίες τη λύση δίνουν οι δασμολογικές κλάσεις στις οποίες εντάσσονται τα αγαθά. Τη δασμολογική κλάση σε περίπτωση αμφιβολίας μπορούμε να τη μάθουμε είτε από τον προμηθευτή είτε από εκτελωνιστή. Οι επίμαχοι κωδικοί δασμολογίου είναι οι ακόλουθοι:

  • Κινητά τηλέφωνα: «85171200».
  • Κονσόλες για παιχνίδια: «95045000».
  • Ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητοί υπολογιστές: «84713000».

2. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης, δηλαδή ο αγοραστής είναι σε καθεστώς ΦΠΑ, αν δεν γίνει χρήση της διάταξης τότε ο ΦΠΑ δεν μπορεί να εκπέσει. Αυτό σημαίνει ότι αν λάβουμε ένα τιμολόγιο με αγορά κινητού τηλεφώνου που χρεώνει ΦΠΑ, αυτόν τον ΦΠΑ δεν μπορούμε να τον συμψηφίσουμε και δεν θα δημιουργήσει έκπτωση στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

3. Ο τρόπος με τον οποίο πιστοποιείται ότι ο αγοραστής είναι υποκείμενος στον φόρο, άρα μπορεί να αγοράσει χωρίς ΦΠΑ, είναι η εκτύπωση της εικόνας του μητρώου από το taxis που να εμφανίζεται ότι εντάσσεται στον ΦΠΑ, με ημερομηνία εκτύπωσης την προήγουμενη της αγοράς.

4. Γίνεται σύσταση μέσα στην εγκύκλιο, να γίνεται ταυτοποίηση του ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής με την ιδιότητα του αγοραστή. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα όταν γίνεται αγορά από μια εταιρεία μέσω προσωπικής πιστωτικής κάρτας ενός εκπροσώπου της εταιρείας, ανάλογα με την πολιτική που θα επιλέξει ο εκάστοτε πωλητής.