15.07.21
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε δελτίο τύπου βάσει του οποίου αναμένεται ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

Οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν σε  36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, με καταβολή πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Όταν εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος και οι οδηγίες για την υλοποίηση της ρύθμισης, θα σας ενημερώσουμε εκ νέου.