05.10.22
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΕΑΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας σε πολλές εταιρείες, ακόμα και σε απόλυτα συνεπείς. Σε επικοινωνία με συναδέλφους λογιστές, έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό είναι ένα γενικό φαινόμενο.

Ο λόγος που δεν είναι δυνατή η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας ηλεκτρονικά, είναι γιατί ο ΕΦΚΑ, προχωρά κατά καιρούς σε ελέγχους και αν διαπιστώσει οφειλή, αυτή εμφανίζεται στο ΚΕΑΟ. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι η ημερομηνία που το σύστημα κάνει τους ελέγχους είναι άγνωστη. Επιτείνεται από το γεγονός ότι ενίοτε ο έλεγχος βγάζει οφειλές από λάθος. Οπότε ακόμα και η επιχείρηση που είναι 100% βέβαιη ότι έχει πληρώσει όλες τις ασφαλιστικές οφειλές εμπρόθεσμα, ενδέχεται να μην μπορεί να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα από σφάλμα του συστήματος.

Προκειμένου το πρόβλημα να περιοριστεί, καλούμε όλες τις επιχειρήσεις να προσέχετε επιμελώς τα παρακάτω:

  1. Να καταβάλλετε το ακριβές ποσό των ασφαλιστικών οφειλών έγκαιρα και σωστά. Σε περίπτωση που τα χρηματικά διαθέσιμα δεν επαρκούν για την εμπρόθεσμη πληρωμή και των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων, πληρώνουμε πρώτα τις ασφαλιστικές εισφορές και αφήνουμε τις οφειλές της εφορίας για μετά. Αυτό συμβαίνει γιατί τις οφειλές της εφορίας μπορούμε να τις πληρώσουμε και αργότερα με την ανάλογη προσαύξηση (0,72% τον μήνα) ή να τις ρυθμίσουμε. Τις ασφαλιστικές εισφορές όμως δεν μπορούμε να τις πληρώσουμε πριν το σύστημα κάνει έλεγχο και τις εμφανίσει στο ΚΕΑΟ.
  2. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση απαιτείται να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα, να το κάνει το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε αν δεν εκδίδεται ηλεκτρονικά, να έχουμε τον χρόνο να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα.
  3. Όσες επιχειρήσεις έχουν ενεργές ρυθμίσεις, καλό είναι να φροντίσουν να είναι μπροστά στις δόσεις. Πχ αντί την δόση της 30/9 να καλύπτουν και την δόση της 31/10 ή ακόμα και τις 30/11 κ.ο.κ. κάθε μήνα. Αυτό προστατεύει την επιχείρηση από τον εξής κίνδυνο: επειδή οι οφειλές στο ΚΕΑΟ μπορούν να εμφανιστούν οποτεδήποτε, χωρίς η επιχείρηση να λάβει γνώση, η επιχείρηση θα πληρώσει μεν την δόση της ρύθμισης, αλλά το σύστημα με τα χρήματα αυτά δεν θα καλύψει την δόση, αλλά την αρρύθμιστη οφειλή, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να μείνει απλήρωτη. Ακόμα και στις ρυθμίσεις covid που αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει, τυχόν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να σταθούν αιτία να πέσει η ρύθμιση. Όταν όμως είμαστε μπροστά στις δόσεις, η ρύθμιση δεν μπορεί να πέσει και μένει ενεργή σε κάθε περίπτωση