16.06.20
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Δημοσιεύθηκε την Κυριακή 14/6 η εγκύκλιος για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Καθώς το πρόγραμμα αυτό αντικατέστησε το πρόγραμμα λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας, δημιουργήθηκαν αρχικά κάποιες παρανοήσεις.

Σε αντίθεση με το πρόγραμμα λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν αναφέρει την εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή εβδομάδα παρά εβδομάδα ή δύο εβδομάδες εργασίας, δύο εβδομάδες ρεπό. Αυτό που προβλέπει είναι η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, μείωση που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συμβατικού χρόνου.

Στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντάσσονται μόνο εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν σύμβαση πλήρους απασχόλησης στις 30/05. Οπότε ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας τους από 40 ώρες μπορεί να γίνει 20 ώρες την εβδομάδα. Οι διατάξεις δεν προβλέπουν πώς γίνεται αυτό. Μπορεί να γίνει με 4 ώρες εργασίας κάθε μέρα ή με δύο οκτάωρα και ένα τετράωρο ή όπως αλλιώς διευκολύνει, αρκεί να συμπληρώνονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα.

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι να υπάρχει μείωση τζίρου 20% κατά τους μήνες Μάρτιο ως Ιούνιο του 2020 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Συγκεκριμένα για αιτήσεις που γίνονται μέσα στον Ιούνιο λαμβάνονται υπόψιν οι τζίροι Μαρτίου και Απριλίου, για αιτήσεις που γίνονται στον Ιούλιο λαμβάνονται υπόψιν οι τζίροι Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και για αιτήσεις που θα γίνουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι τζίροι Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από 15/6 και διαρκεί μέχρι 15/10.

Για τις ώρες που οι εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν, το κράτος θα επιδοτήσει το 60% του μισθού που έχασαν. Ωστόσο αν χρειαστεί η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη ώστε να διασφαλιστεί ότι η συνολική αμοιβή του εργαζόμενου δεν θα υπολείπεται από τον πληρωτέο κατώτατο μισθό.

Όσοι θέλετε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μας δώσετε το νέο μειωμένο πρόγραμμα εργασίας του εργαζόμενου, το οποίο θα πρέπει να δηλώνεται κάθε εβδομάδα.