Μέχρι τέλος Μαρτίου, κάθε επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό ή καταβάλλει αμοιβές με παρακράτηση φόρου, θα πρέπει να υποβάλλει δήλωση παρακράτησης φόρου για τους μισθούς και τις αμοιβές που καταβλήθηκαν τον μήνα Ιανουάριο. Στις 20 Μαρτίου 2019, 7 εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, η ΑΑΔΕ εξέδωσε την εγκύκλιο Α.1099 που άλλαξε τον τρόπο υποβολής της δήλωσης. Από εδώ και στο εξής λοιπόν οι επιχειρήσεις δεν θα στέλνουν απλά το σύνολο των αμοιβών και του παρακρατηθέντος φόρου, αλλά θα πρέπει πριν από αυτό να στείλουν αναλυτική ονομαστική κατάσταση των αμοιβών, ανά αμειβόμενο. Με άλλα λόγια, η ετήσια βεβαίωση αποδοχών, αντικαταστάθηκε από 12 μηνιαίες οι οποίες μάλιστα είναι προαπαιτούμενες ώστε να υποβληθεί έπειτα η δήλωση παρακρατηθέντος φόρου.
Το εντελώς ακατανόητο με την απόφαση αυτή, είναι ότι διατάζει η αλλαγή να εφαρμοστεί άμεσα, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Τους πάντες; Όχι! Αναγνωρίζοντας ότι είναι πρακτικά ακατόρθωτο ένας καινούριος τύπος δήλωσης να εφαρμοστεί αμέσως και μάλιστα για αναδρομική περίοδο, ορίζει ότι οι φορείς του δημοσίου που καταβάλουν αμοιβές και υποβάλλουν δηλώσεις, θα ακολουθήσουν τις νέες διατάξεις για αμοιβές που θα καταβληθούν από 01/01/2020 και μετά. Όλες όμως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να κόψουν το λαιμό τους και να βρουν τον τρόπο να εφαρμόσουν τις νέες διατάξεις αμέσως. Τι κι αν οι αμοιβές έχουν ήδη καταβληθεί; Τι κι αν έχουν καταχωρηθεί σε λογιστικά προγράμματα ή προγράμματα μισθοδοσίας πριν καν διανοηθεί κανείς ότι θα αλλάξει ο τρόπος υποβολής της δήλωσης; Τι κι αν η νέα εφαρμογή άνοιξε μόλις στις 27/03, δυο εργάσιμες ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης; Τι κι αν τα μηχανογραφικά τους συστήματα δεν είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τις αλλαγές; Τι κι αν η χειρόγραφη καταχώριση είναι τόσο χρονοβόρα, ώστε ένα λογιστικό γραφείο να είναι πρακτικά ακατόρθωτο να καταχωρίσει όλους τους εργαζόμενους όλων των πελατών του, ακόμα και αν εργαστούν όλοι 24 ώρες παραμελώντας όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις; Ο νόμος, δηλαδή η εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χωρίς την ψήφο κανενός, είναι νόμος. Και αν μια επιχείρηση αργήσει έστω και ένα δευτερόλεπτο να υποβάλλει την δήλωση, θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο 250 ή 500 ευρώ συν τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης πληρωμής του φόρου.
Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, οι λογιστές φταίνε. Πρώτον θα έπρεπε να δουν σε όνειρο ότι στις 20/03 θα δημοσιευθεί νέα εγκύκλιος και να προετοιμαστούν καταλλήλως. Δεύτερον μόλις δημοσιεύθηκε, αντί να την μελετήσουν και να περιμένουν την έναρξη της νέας εφαρμογής, θα έπρεπε να σπεύσουν να στείλουν τη δήλωση με τον παλιό τρόπο, όσο η παλιά εφαρμογή παρέμενε ενεργή. Διότι αιφνιδιαστικά, από 27/03 και μετά δεν είναι δυνατή η αποστολή δηλώσεων με τον παλιό τρόπο. Τέλος θα έπρεπε να έχουν μια έτοιμη απάντηση στους εργοδότες ή τους πελάτες τους που ζητούν ταυτότητα πληρωμής για να πληρώσουν τους παρακρατούμενους φόρους του Ιανουαρίου, αλλά αυτή δεν εκδίδεται αν δεν υποβληθεί η δήλωση.
Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή η λογική θα επικρατήσει. Θα δοθεί παράταση ή θα βγει ανακοίνωση ότι για εκπρόθεσμες δηλώσεις του 2019 δεν θα επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ωστόσο, οτιδήποτε και να γίνει θα είναι πολύ λίγο και πολύ αργά. Κανένας επαγγελματίας δεν έπρεπε να βρεθεί στην κατάσταση που βρίσκονται από τις 20/03 οι λογιστές όλης της χώρας.
Y.γ. Πράγματι, στις 28/03 δημοσιεύθηκε η απόφαση παράτασης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων μέχρι και τη Μ. Δευτέρα 22/04.
[i] Αντιγράφω από το βικιλεξικό: κατεργάρης < μεσαιωνικό ουσιαστικό για τους καταδίκους που ως καταναγκαστικό έργο εκτελουσαν κωπηλασία σε μεγάλα πλοία) < κάτεργον (το μεγάλο πλοίο, η γαλέρα) < από την ελληνιστική κάτεργος (επεξεργασμένος)
ΠΗΓΗ: FPRESS