29.11.23
ΑΡΘΡΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΝΕΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2024

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Από 1/1/2024 όλα τα τιμολόγια που εκδίδονται από πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν σήμανση QR Code. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να διαβιβάζονται αυτόματα και όχι αργότερα μέσα στην ημέρα, διαφορετικά το QR Code δεν θα έχει τα απαραίτητα στοιχεία.

Από 1/1/2024 θα πρέπει να διαβιβάζονται και τα Δελτία Αποστολής. Ανακοινώθηκε ότι αρχικά θα είναι πιλοτικό μέτρο το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό μέσα στο 2024.

Όσοι εκδίδουν χειρόγραφα παραστατικά (στα χειρόγραφα εντάσσονται και όσα εκδίδονται μέσω Word, Excel, PDF, χωρίς ERP) θα πρέπει να τα διαβιβάζουν στα My Data από την ειδική φόρμα καταχώρισης το αργότερο την επόμενη μέρα.

Αυτό από μόνο του καθιστά την χρήση της ειδικής φόρμας καταχώρισης ασύμφορη. Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι χειρόγραφα παραστατικά μπορούν να εκδώσουν αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία με κύκλο εργασιών μέχρι τις 30.000 και όσες επιχειρήσεις εκδίδουν μέχρι και 50 παραστατικά τον χρόνο.

Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει από 1/1/2024 να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Αυτό μπορείτε να το ενεργοποιήσετε μέσω του e-banking. Σε κάθε περίπτωση μιλάτε με την τράπεζά σας.

Σχετικά με την διασύνδεση POS με ταμειακές, κάθε επιχείρηση αναμένει mail όπου θα την καλεί εντός μήνα να κάνει την διασύνδεση. Πριν έρθει το mail αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια. Η διασύνδεση πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 29/02/2024. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση τα χρονοδιαγράμματα που βάζει η ΑΑΔΕ είναι για μια ακόμα φορά πολύ φιλόδοξα και πιθανότατα δεν είναι ακόμα έτοιμη να το εφαρμόσει τεχνικά. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώστε και πάλι με τον τεχνικό σας ότι η ταμειακή σας έχει τις προδιαγραφές διασύνδεσης.

Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σας δίνουμε την απαραίτητη πληροφορία χωρίς να σας κουράζουμε με λεπτομέρειες. Το έργο είναι πολύ δυσχερές, γιατί υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για αποφάσεις που δεν είναι ακόμα επίσημες (π.χ. POS για όλες τις επιχειρήσεις) για κατατεθειμένα νομοσχέδια που δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί και ακόμα και για δημοσιευμένες αποφάσεις που δεν είναι όμως ακόμα τεχνικά εφαρμόσιμες και τελικά όποιος σπεύσει να τις εφαρμόσει απλά θα ταλαιπωρηθεί.