28.12.23
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Δελτία αποστολής που έχουν εκδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο, μπορούν να τιμολογηθούν νομιμότατα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024. Αυτό ισχύει από το 2014, γνωρίζουμε όμως καλά ότι μέχρι τώρα οι περισσότερες επιχειρήσεις εξέδιδαν τιμολόγια με ημερομηνία 31/12. Τώρα με τα My Data δεν είναι εφικτό να εκδοθούν τιμολόγια με προγενέστερη ημερομηνία. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει αυτό. Μπορείτε κανονικότατα να εκδώσετε τιμολόγια που αφορούν τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και 15 Ιανουαρίου του 2024. Η μόνη υποχρέωση που υπάρχει από την πλευρά σας είναι να σημειώσετε ποια από αυτά αφορούν τον Δεκέμβριο του 2023, ώστε να κάνουμε εμείς τους χειρισμούς που πρέπει στα βιβλία και στα My Data ώστε το εισόδημα να υπολογιστεί κανονικά στο 2023.

Από πλευράς ΦΠΑ, αυτός υπολογίζεται στον Ιανουάριο, ανεξαρτήτως αν αφορά πώληση του Δεκεμβρίου.

Η ίδια δυνατότητα υπάρχει και για την παροχή υπηρεσίας. Ό,τι πρέπει να τιμολογηθεί μέσα στο 2023, το τιμολόγιο μπορεί να εκδοθεί μέχρι και 15 Ιανουαρίου του 2024. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγχωθείτε αυτές τις ημέρες να προλάβετε να τιμολογήσετε. Έχετε άπλετο χρόνο.

 

Σχετικά με την υποχρέωση του QR Code στα εκδιδόμενα παραστατικά, η υποχρέωση υπάρχει από 1/1/2024. Έχουμε διαπιστώσει ότι πολλά προγράμματα δεν είναι ακόμα έτοιμα. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί ναι μεν υπάρχει η υποχρέωση, δεν υπάρχουν όμως ακόμα κυρώσεις. Φροντίστε ό,τι εκδίδετε από το 2024 να το διαβιβάζετε αυτομάτως στο My Data χωρίς καθυστέρηση (δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να τα συγκεντρώνετε όλα και να τα διαβιβάζετε στο τέλος της ημέρας ή την επομένη, αυτό ισχύει μόνο για τα χειρόγραφα που επιτρέπονται μόνο σε όσους εκδίδουν μέχρι 50 τιμολόγια τον χρόνο ή τηρούν απλογραφικά βιβλία με τζίρο μέχρι 30.000). Από την Epsilon Smart μας έχουν ενημερώσει ότι το QR Code θα εμφανιστεί αυτόματα, ίσως το έχουν ήδη έτοιμο. Για άλλα προγράμματα, επικοινωνήστε με τον τεχνικό σας.

 

Σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν για την υποχρέωση κάρτας εργασίας στις εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής, παρακαλώ μην δώσετε σημασία. Αφορά απλά ανακοινώσεις, δεν υπάρχει τίποτα επίσημο ακόμη. Είναι σίγουρο ότι θα δοθεί χρόνος προσαρμογής, τουλάχιστον μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, πιθανότατα πολύ περισσότερος. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θα δούμε από τη νέα χρονιά.

 

Τέλος, ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 2 Ιανουαρίου το γραφείο μας θα είναι κλειστό.

 

Ευχόμαστε Καλή Χρονιά, με Υγεία και το 2024 να επιτύχετε τους στόχους σας!