18.05.21
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΓΕΦΥΡΑ 2 ΚΑΙ SELF-TEST

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΓΕΦΥΡΑ 2

Σύμφωνα με χθεσινό δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 μπορεί να αξιοποιηθεί συνδυαστικά με το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων. Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει την ενημέρωση που είχαμε από πολλούς υπαλλήλους τραπέζης την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο των δύο προγραμμάτων.

Επειδή οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 έχουν νέα προθεσμία μέχρι 31 Μαΐου, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και τον μήνα Μάιο.

 

Self-tests

 

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι το δεύτερο self-test που χορηγείται από τον εργοδότη, είναι σύσταση και όχι υποχρέωση.

Δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα self-tests και ποιες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ζητούν από τους εργαζόμενους να κάνουν self-test και να αναρτούν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ. Πέρα από τους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί ένα μήνα πριν (δείτε εδώ Δημοσιευτηκε στo ΦΕΚ η αποφαση για τα self tests – Αναλυτικα τα ΚΑΔ – New Accounts) έχουν προστεθεί οι δραστηριότητες της εκπαίδευσης γενικά, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και του τουρισμού. Για τις τελευταίες δραστηριότητες δεν έχουν ανακοινωθεί ΚΑΔ.

 

Δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση έχει  πολλά ΚΑΔ που κάποιοι εντάσσονται και κάποιοι όχι. Ένα σχετικά ασφαλές κριτήριο είναι να διαπιστωθεί στην πράξη αν τα φαρμακεία χορηγούν δωρεάν self-test στους εργαζόμενους.

Σχετική ενημέρωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του gov.gr και συγκεκριμένα εδώ https://self-testing.gov.gr/faq-idiwtiko.pdf για τις συχνές  ερωτήσεις για τα self test στον ιδιωτικό τομέα και εδώ Δήλωση Αυτοδιαγνωστικών Τεστ COVID-19 (self-testing.gov.gr) που έχει γενικές οδηγίες για όλους τους πολίτες. Τη στιγμή που γράφουμε την ενημέρωση, οι οδηγίες δεν έχουν ενσωματώσει την σημερινή ανακοίνωση ότι η χορήγηση του δεύτερου self-test με δαπάνη του εργοδότη αποτελεί σύσταση και όχι υποχρέωση