29.01.24
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 5073/2023

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Με τον Ν. 5073/2023 έγιναν οι παρακάτω αλλαγές στην βραχυχρόνια διαμονή που ισχύουν από 1/1/2024.

 

  • Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων της παρ. 1 του άρθρ. 1 του Ν. 339/1976. Το τέλος παρεπιδημούντων είναι το 0,5% της αξίας του μισθώματος και συμπεριλαμβάνεται σε αυτό. Π.χ. αν η χρέωση είναι 50 ευρώ την ημέρα για 10 διανυκτερεύσεις, το τέλος παρεπιδημούντων είναι 500 * 0,5% = 2,5 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα αποδοθεί ακόμα και αν η μίσθωση είναι με ΦΠΑ, και εκδοθεί τιμολόγιο με καθαρή αξία 500 ευρώ, ΦΠΑ 65, σύνολο 565,00. Το τέλος παρεπιδημούντων είναι 2,5 ευρώ που συμπεριλαμβάνεται στην καθαρή αξία. Σε περίπτωση τιμολόγησης, το μόνο που πρέπει να γραφτεί είναι υπό μορφή σημείωσης, ότι συμπεριλαμβάνεται τέλος παρεπιδημούντων, 2,5 ευρώ. Η διάταξη δεν κάνει καμία εξαίρεση και επιβαρύνει όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είτε γίνονται από φυσικά πρόσωπα – ιδιώτες, είτε γίνονται από επιχειρήσεις.
  • Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβαρύνονται με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το τέλος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση, ανεξαρτήτως αριθμού διαμενόντων, και είναι 1,5 ευρώ την ημέρα για την περίοδο από Μάρτιο ως Οκτώβριο και για την περίοδο από Νοέμβριο ως Φεβρουάριο 0,5 ευρώ. Αν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης μισθώνεται μονοκατοικία άνω των 80 τμ, το τέλος γίνεται 10 ευρώ την ημέρα για την περίοδο από Μάρτιο ως Οκτώβριο και 4 ευρώ την ημέρα για την περίοδο από Νοέμβριο ως και Φεβρουάριο. Για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση εκδίδεται ειδικό στοιχείο είσπραξης κατά την αναχώρηση. Το ποσό αυτό προστίθεται στην αξία του μισθώματος και δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Π.χ. στο προηγούμενο παράδειγμα θα εκδοθεί και ένα ειδικό στοιχείο είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας αξίας 15 ευρώ το οποίο θα πληρωθεί επιπρόσθετα. Αν η κράτηση δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ ο φιλοξενούμενος θα πληρώσει συνολικά 515 ευρώ (500 την μίσθωση συν 15 ευρώ το τέλος ανθεκτικότητας) ενώ αν έχει ΦΠΑ θα πληρώσει συνολικά 580 ευρώ (500 την μίσθωση, 65 τον ΦΠΑ, 15 το τέλος ανθεκτικότητας)
  • Τα νομικά πρόσωπα, εταιρείες που προσφέρουν βραχυχρόνια μίσθωση, εντάσσονται υποχρεωτικά στον ΦΠΑ 13%, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων που προσφέρουν
  • Τα φυσικά πρόσωπα που προσφέρουν μέχρι δύο ακίνητα, μπορούν αν θέλουν να μην κάνουν έναρξη δραστηριότητας και να μην χρεώνουν ΦΠΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ: ο ορισμός του ακινήτου για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) και όχι ο ΑΤΑΚ. Αν π.χ. ένας ιδιώτης έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 180 τμ και διαθέτει σε βραχυχρόνια μίσθωση μόνο αυτό, στην περίπτωση που για το ίδιο ακίνητο έχει τρεις διαφορετικούς ΑΜΑ (ένα ΑΜΑ για όλο το διαμέρισμα, δεύτερο ΆΜΑ για ένα ξεχωριστό δωμάτιο του διαμερίσματος και τρίτο ΑΜΑ για δύο ξεχωριστά δωμάτια του διαμερίσματος) τότε κάθε ΑΜΑ θεωρείται ξεχωριστό ακίνητο και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος
  • Οι αποδείξεις λιανικής θα πρέπει να εκδίδονται κατά την αναχώρηση. Δεν υπάρχει πρόβλημα να εκδίδονται και κατά την πληρωμή, αν αυτή δίνεται προκαταβολικά.
  • Δεν υπάρχει υποχρέωση ταμειακής μηχανής.
  • Σε περίπτωση που ο τζίρος από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μικρότερος των 10.000 το έτος, μπορεί η επιχείρηση να εξαιρεθεί από το ΦΠΑ και να ενταχθεί στο καθεστώς μικρών επιχειρήσεων.