15.04.21
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ SELF-TESTS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση η οποία αναφέρει τους ΚΑΔ και τη διαδικασία επίσημα. Η πληροφόρηση που παρέχουμε προκύπτει από απλή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

Η υποχρέωση διενέργειας self-test μια φορά την εβδομάδα αφορά τους παρακάτω τομείς:

  • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
  • Εστίαση
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. 

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ μέσω του https://self-testing.gov.gr/#ergani όπου επιλέγοντας «Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζόμενους» μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr όπου επιλέγει από το αριστερό μενού «Υπεύθυνες Δηλώσεις COVID-19 TEST»

Για να μπορεί ο εργαζόμενος να προσέλθει για εργασία, θα πρέπει το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).  Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ο εργαζόμενος παραμένει σε καραντίνα βάσει το πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου βγει αρνητικό, ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Επισημαίνουμε ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να δηλώσει υποχρεωτικά και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού τεστ με την διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός  δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.  Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, ενώ για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή  από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.